Audrey Hepburn egyike a múlt század legnagyobb divatikonjainak, akinek egyszerű, de még is varázslatos stílusát a mai napig csodálják.

Soha nem fogjuk elfelejteni azt a kis fekete ruhát, amelyet Audrey az Álom luxuskivitelben viselt. A Givenchy modell azóta minden idők egyik leghíresebb filmes ruhadarabjává vált, ha Hepburnre gondolunk ebben a költeményben jut eszünkbe.

 

Audrey mindig az egyszerű szabású ruhákat kedvelte, ami kiemelte magas, vékony alakját. A stílusa nagyon különbözött a korszak két másik ikonja Marylin Monroe és Lauren Bacall kihívóbb megjelenésétől. Audrey megjelenése az évtizedek során sok divattervezőt ihletett meg, hiszen stíluselemei lefordíthatók minden generáció öltözködési igényeire. Vegyük például a capri nadrágot, amelyet Hepburn hozott divatba, vagy a balett cipőt, amelyben oly bájosan bolondította magába a Humphrey Bogartot a Sabrinában.

Audrey nem kedvelte a harsány színeket, szívesen viselt fekete ruhát vastag övekkel, és színes sállal. Híres volt arról, hogy imádott napszemüveget hordani. Wayfarer szemüvegei generációk stílusát határozta meg. Audrey divatját két szóban lehet összefoglalni: egyszerűség és elegancia.

Természetesen Audrey ikonná válásában komoly szerepe volt Hubert de Givenchynek. Hepburn a Római vakáció sikere után megengedhette magának, hogy új filmjéhez a Sabrinához maga válasszon tervezőt, és a választása Givenchyre esett, akinek munkái lenyűgözték. Givenchy is odavolt a színésznőért, aki a tervező szerint teljes mértékben ismerte testét, annak hiányosságait, tudta mi áll jól neki, és ennek határozottan hangot is adott. Givenchynek csak alkalmazkodnia kellett Audreyhoz, ez volt hosszú távú munkakapcsolatuk titka. A tervező készítette ezután Hepburn összes ruháját filmjeibe, sőt az esküvői ruháját is ő álmodta meg. Audrey lett a kampányarca a cég parfümjének a „L'interdit”-nek, amely az első sztárra épülő marketing kampány volt a parfüm piacon.

 

Audrey a magyar tervezőket is megihlette. Apáti Edit, a LACCA tervezője így nyilatkozott: „Talán nem véletlen, hogy a kis szalon falán Audrey Hepburn képe lóg, így mindennap az ő stílusából is tudunk ihletet meríteni és törekedni arra, hogy mindig minden egyre tökéletesebb legyen”.